COVID-19: Bevar roen – bevar kontanter

Der er for tiden mange rygter om, at det er farligt at benytte kontanter til køb og salg, og flere større indkøbscentre og butikker beder direkte folk om at bruge trådløs betaling via kort eller MobilePay, ligesom mange på sociale medier udtrykker frygt for kassepersonalets helbred, når de skal tage imod sedler og mønter.

Vi vil gerne understrege, at der ikke er nogen grund til panik, hvilket Nationalbanken har understreget i den udtalelse, de gav til Ekstra Bladet 14. marts. Artiklen hedder ”Er kontanter farlige,” og svaret lød:

”Nationalbanken har været i kontakt med Sundhedsstyrelsen. Ifølge Sundhedsstyrelsen overlever vira generelt dårligt på overflader som for eksempel pakker, bagage og pengesedler. Vurderingen fra Sundhedsstyrelsen har derfor været, at der ikke er øget risiko for coronasmitte forbundet med at betale med kontanter.”

Når der er opstået rygter om kontanternes farlighed, skyldes det i høj grad en artikel fra Business Insider, fra 5. marts, hvor det hed i overskriften, at WHO mente, at kontanter kunne sprede virus. I samme artikel citeres WHO for, at man bør vaske hænder efter man har haft kontanter i hænderne – især når man skal spise eller lave mad. Det er vel egentlig ret fornuftigt, uanset hvad, mener vi her.

WHO har siden sagt, at de er blevet fejlciteret – kontanter er IKKE farligere end andet. Se dokumentet herunder, hvor det understreges, at kontanter ikke er farligere end alt andet, du rører ved i disse tider, men faktisk en lille smule mindre farligt, da virus hænger dårligere fast på papir/plast-kombinationen, som en pengeseddel er lavet af, end f.eks. glatte overfalder som telefoner, kreditkort og betalingsterminaler, som man skal indtaste koder på.

 

(klik på billedet for at forstørre)

Her fra Bevarkontanter har vi fuld forståelse for den frygt, der er derude. Og du skal bruge lige præcis den betalingsform, du er mest tryg ved!

Vi er i en ny, farlig situation, landet er lukket ned og mange af os er sendt hjem og arbejder derfra. Vi skal bruge social afstand – holde os to meter fra hinanden – også når vi køber ind.
Vi skal hoste i albuen.
Vi skal vaske hænder og spritte tinge af.
Og ikke røre for meget ved ansigtet.

De regler gælder også, når man bruger kontanter – hvis du har rørt ved noget, som andre har rørt ved, så vask hænder før du rører ved dit ansigt.

Men det er ikke det eneste, du skal vaske af. Mobiltelefoner og dankort/kreditkort har begge glatte overflader, som virus sidder usædvanligt godt fast på. Rører du ved andet, en indkøbsvogn, en elevatorknap eller en hylde i dit supermarked, der ikke lige er sprittet af, kan du principielt få virus over på din telefon bagefter. Derfor skal du OGSÅ vaske din telefon. Og du skal bruge sæbe – ikke sprit.

(klik på billedet for at forstørre)

Her er en guide til, hvordan du renser din telefon: https://slate.com/technology/2020/03/coronavirus-clean-phone-wash-hands.html
I SLATEs guide, kaldes telefonen for en bærbar petriskål, altså noget, som virus og bakterier er særlig glade for at sidde fast på. Forskning viser, at coronavirus kan overleve på en telefon i op til ni dage!

BBC har også en video med microbiologen dr. Lena Ciric fra University College London. Rådet er at bruge SÆBE og en mikrofiber klud – ikke sprit og andet! https://www.youtube.com/watch?v=XwPVqXrJitI

Nu skal vi alle sammen igennem det her, og de kontanter, du ikke får brugt nu, de er stadig penge værd efter coronakrisen. Så bevar kontanter, bevar roen, og vask hænder, hver gang du har rørt ved noget, der kan være virus på.