Jeg var i TV2news og tale om kontanterne onsdag den 22 marts i det herrens år 2023, en meget tidlig morgen og det afstedkom lidt tanker bagefter:
Det var et fint og sobert interview, hvor jeg fik lov at forklare hvorfor, jeg synes vi skal bevare rede penge, men jeg undrer mig stadig over, hvordan vi overhovedet er kommet så vidt, at alle andre tilsyneladende opfatter kontanter som ‘dead-man-walking’ fordi…’UDVIKLINGEN’ og et postuleret ‘FREMSKRIDT’ ikke kan standses.
‘Udviklingen’ væk fra kontanter drives altså i den grad af private aktører, der ikke har de handlende eller forbrugernes privatliv og sikkerhed for øje, nemlig bankerne, der ikke selv vil overholde kontantpligten, som er indført for ikke at diskriminere kunder unden kort, bankerne nægter at betjene egne kunder fysisk, de tager penge for at levere byttepenge og tage imod kontanter for selv at spare småpenge og for at kunne gøre al bankbetjening rent digital, og så er der techgiganterne, der vil have dine data, så du kan profileres og sælges på dit forbrug.
Det er ikke en naturkraft.
Det er to meget stærke private aktører, der ønsker at styre markedet og samfundet derhen, hvor de tjener mest.
Undervejs i den proces ryger så forbrugerens ret til at bruge sine penge uden at det registreres hvad de køber og hvor de gør det og forretningernes muligheder for at at sælge noget uden et abonnement på en betalingstjeneste eller en kort-terminal.
Svage grupper, som folk uden bankkonto(eller DIG, der har mistet/fået spærret dit kort!), pensionister, handicappede, der ikke kan håndtere eller huske kort-koder, eller unge mennesker, der på bedste luksus-fælden-maner forsøger at få styr på deres økonomi med ‘CASHHOARDING’ – at hæve alle sine penge i kontanter den 1ste, så man ved, hvad man har at gøre godt med, de lades totalt i stikken for kortsynet bekvemmelighed og en profit, der på sigt med statsgaranti ikke kommer restaurationer eller forretninger til gode – når kontanter er væk, så er der frit skud på gebyrer og kontrol. Og man slipper for alle de kunder, der alligevel ikke har så mange penge?
Det er kynisk.
Og når pæne mennesker, der har en ny mobiltelefon og helpdesk på det faste arbejde og en fin computer derhjemme med god netforbindelse ikke kan se problemet, så har det også et navn: Privilegieblindhed.
Jeg undrer mig også over, at vores politikere ikke kan se den er gal med landets sikkerhed og resilens: Hvad sker der, når det elektroniske går ned efter et seriøst, længerevarende hackerangreb, af den slags, vi allerede har set i det små?
Og hvor er Forbrugerrådet i det her? Det er jo netop forbrugernes ret til et frit valg mellem betalingsmidler, der er på spil her. Afskaffes kontantreglen, som bla. HORESTA og Dansk Erhverv mener den skal, forsvinder infrastrukturen omkring dem yderligere og det vil blive endnu vanskeligere at leve udenfor det det digitale overvågningssamfund, vi er ved at få skruet sammen omkring os.
Dagens bedste råd herfra er stadigvæk: Hæv nogen kontanter. Og brug dem.
Og husk, især når nogen taler om ‘udviklingen’ og ‘fremtiden’, at det altså er noget vi selv bestemmer.
MVH
Anders Kjærulff, bevarkontanter.dk
Skriv en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!
Vel talt.
Der er også en misforståelse, når kontanter bliver omtalt som noget gammeldags. Folk har tendens til at tro, at alting skal kræve elektrisk strøm og internet for at være moderne, men vi betaler jo ikke med gamle sølvmønter. De kontanter, vi bruger i dag, er højteknologiske med bl.a. hologrammer, mikroskrift og en overflade, der afviser skrift, så det er nemt at gennemskue forfalskninger, og meget svært at forfalske. Det er et yderst moderne og sikkert betalingsmiddel. Vi har i øvrigt lige fået nye 500 kr-sedler.
Kontanter er state of the art inden for sikre betalingsmidler.