Danmarks Nationalbank udsendte i sidste uge en ny analyse af betalinger før, under og efter coronanedlukningen, og her er gode nyheder til de mange danskere, der foretrækker klingende mønt og knitrende sedler. I analysen slås det nemlig endeligt fast at kontanter ikke udgør en særlig smitterisiko i forbindelse med corona.
”I de officielle retningslinjer sidestilles berøring af kontanter med berøring af andre kontaktpunkter i det offentlige rum, fx dørhåndtag, knapper mv. Ligeledes har laboratorieundersøgelser foretaget på vegne af Den Europæiske Centralbank indikeret, at corona-virus har vanskeligere ved at overleve på almindelige pengesedler af bomuld sammenlignet med stålover¬flader, fx dørhåndtag,” står der i analysen.
Med andre ord kan kontanter højest være lige så farlige som alt andet, danskerne rører ved i løbet af dagen. Analysen peger på at faldet af kontantbetalinger under coronanedlukningen skyldes generel utryghed og frygt blandt danskerne. Her fra Bevar Kontanter kan vi tilføje, at de mange skilte om at butikkerne foretrækker digitale betalingsformer nok heller ikke har bidraget positivt til danskernes tryghed. Heldigvis har Forbrugerombudsmanden meldt klart ud at erhvervsdrivende ikke på den måde må opfordre til at undgå kontant betaling, og de fleste steder er de kontantudskammende skilte blevet pillet ned igen.
Danskerne bruger kontanter igen
I analysen kan man også læse at selvom betaling med kontanter tog et dyk under coronanedlukningen, har danskerne betalt mere og mere med kontanter i takt med at samfundet er åbnet igen. Antallet af kontantbetalinger i supermarkeder var således næsten tilbage på niveau med før coronanedlukningen i august. Samtidig understreger analysen dog at det er for tidligt at forudsige udviklingen på lang sigt – både fordi der er gået så kort tid siden samfundet blev genåbnet og fordi sommerferien også kan have haft indflydelse på danskernes betalingsvaner.
Skriv en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!