74 procent af Danskerne vil bevare kontanter og ønsker ikke et såkaldt kontantløst samfund. Og så vil vi have mulighed for at trække vores penge ud af bankerne – i kontanter!

I starten af Corona-krisen, hvor panikken over smittespredning var allerstørst, gennemførte Sikkerhedsbranchen en undersøgelse af, hvordan danskerne har det med kontanter – og med at være kontantløse.
Og når det kommer til spørgsmålet om et kontantløst Danmark, så er meldingen helt klar fra befolkningen: Kun 26 procent af Danskerne ønsker et kontantløst samfund – 74 procent siger klart nej.
Selv blandt unge, i aldersgruppen 18-34 år, mener et overvældende flertal på 68 procent ikke, at det kontantløse samfund er fremtiden.

Negative renter?

Det er ingen hemmelighed, at flere banker, med Jyske Bank i spidsen, længe har ønsket sig at slippe for at have med kontanter at gøre. Samme banker er den seneste tid skiftet til at benytte såkaldt negative renter, hvor det nu koster penge, at have penge stående i banken. Men den har danskerne tilsyneladende regnet ud, de vil nemlig have i den grad bevare muligheden for at hæve deres egne penge.
77 procent af befolkningen ønsker således stadigvæk at have mulighed for at hæve alle deres egen penge – i kontanter.
Samtidig erklærer de, at de er helt trygge ved at bruge kontanter, ja 15 procent er sågar tryggere ved kontanter, end ved elektroniske betalinger.

Covid-19 har ikke ændret noget
Danskerne er mere positive overfor, at butikker ikke vil modtage kontanter – og det hænger muligvis sammen med, at undersøgelsen blev lavet i april, midt under corona-krisen, hvor flere supermarkeder og andre handelsdrivende valgte at forsøge at begrænse brugen af kontanter af frygt for smitte, en frygt der siden har vist sig helt ubegrundet: Samtlige nationalbanker i Europa har fastholdt, at kontanter ikke udgør nogen særlig smitterisiko.
Trods den meget frygt dengang, ønskede danskerne altså stadig at bruge kontanter – og ikke mindst: At bevare dem – og hæve dem.

OM UNDERSØGELSEN: Undersøgelsen er udført af Userneeds for SikkerhedsBranchen i april 2020 og er baseret på 1000 forskellige deltagere. Undersøgelsen er besvaret af et repræsentativt udsnit af befolkningen.

 

DOWNLOAD UNDERSØGELSEN HER: Kontantundersøgelse marts 2020 overordnet-1

13 replies
 1. ella nygaard
  ella nygaard siger:

  jeg er stærk imod vi få et kontant løst samfund af flere grunde,men det bør være et hvert menneske ret til at bestemme hvordan de ,beskytter sig selv mod samfundes kontrol over hvordan vi bruger vores penge. m.v.h ella nygaard

  Svar
 2. Kristensen
  Kristensen siger:

  HACKERNE besøgte 7Eleven tidligere i år. RESULTATET skræmmede.
  KONTANTERNE blomstrede frem.
  IRRITATIONEN ved kassen pludselig erstattet af et smil.

  LEVEBRØDSPOLITIKERNE skal holde de grådige fingrer væk fra kontanterne

  Godt nytår 2023
  Kristensen på 2. sal

  Svar
 3. sten
  sten siger:

  Mange mennesker kan ikke finde rundt i det økonomiske digitatur.
  Et barn kan lære at anvende og forstå kontante penge på meget kort tid.
  Det skete skift til digital økonomi er ikke et fremskridt. Det er en “ommer”

  Tilbage til det kontante samfund, hvor det hedder KONGENS MØNT

  Svar
  • trolden
   trolden siger:

   Så ‘sten’s argument på at vi ikke skal have kontanter er at der er mange gamle, senildemente idioter der ikke forstår computere. Tillykke, den har den yngre generation allerede fundet ud af.

   Det gode ved organisationer som den her er at den uddør om 10 år når dem der har en interesse for dem er lagt i jorden. 🙂

   Svar
   • Sten
    Sten siger:

    Udmærket skrevet kære IDIOT men du bør nok gennemse lidt flere organisationer inden du kommer med den slags hudløse udfald.
    Prøv eks at søge lidt på sikkerhedstjenester og pengefrit samfund. De mener som jeg, og regeringen mener tilsyneladende at de er interessante at invitere indenfor.
    Her i øvrigt skabt mere end én digi-person før de fleste overhovedet havde den slags værktøjer, så fri mig for dine udfald.

    Svar
 4. TOM
  TOM siger:

  Jeg er snart 50 år, og har betalt med kontanter siden jeg var en lille dreng. Kontanterne skal ikke afskaffes.
  Resten af mit liv håber jeg, at jeg altid kan betale med dette. Det kan ikke være rigtigt, at Danmark skal være kontantløst samfund. Der er stadig mange ældre, som foretrækker at betale med kontanter. Og hvordan skal udviklingshæmmede lære at bruge et dankort? Bliver koden tastet forkert tre gange? Ja, så bliver dankortet desværre spærret.
  B EVAR KONTANTER

  Svar
 5. PD
  PD siger:

  Danmark er ved at nærme sig nord koreanske tilstande ,hvis det blev kontantfrit om 12-20 år så vil alle danskere blive pulet bagi ,meget meget mere end idag .
  Digital svindel står nok for 75% af svindlen idag og det gøres der INTET VED FRA HVERKEN POLITI ELLER
  ANDRE DER BURDE STOPPE DET .
  Det er skønt hvis bankerne og andre plattenslagere fik kontanter fjernet ,se bare idag hvordan platuglerne kommer med det ene gigantoverskud efter det andet ,udelukkende pga gebyrer og renter ,både op og ned .
  Når de så ikke får deres vilje opfinder de bare noget andet og stjæle vores penge på .
  En bank i det jyske er forgangsmand for de store sedler skal væk men er selv de STØRSTE TYVEKNÆGTE
  Og kommer ofte i medierne for plat .

  Svar

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Centralbanks syn på kontanter som inkluderende. Og så er der altså også det faktum, at danskerne generelt IKKE ønsker et kontantløst samfund! Rådet for Digitalt Udsatte kommer således til at spille bankernes spil, de samme banker, der har […]

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *