74 procent af Danskerne vil bevare kontanter og ønsker ikke et såkaldt kontantløst samfund. Og så vil vi have mulighed for at trække vores penge ud af bankerne – i kontanter!

I starten af Corona-krisen, hvor panikken over smittespredning var allerstørst, gennemførte Sikkerhedsbranchen en undersøgelse af, hvordan danskerne har det med kontanter – og med at være kontantløse.
Og når det kommer til spørgsmålet om et kontantløst Danmark, så er meldingen helt klar fra befolkningen: Kun 26 procent af Danskerne ønsker et kontantløst samfund – 74 procent siger klart nej.
Selv blandt unge, i aldersgruppen 18-34 år, mener et overvældende flertal på 68 procent ikke, at det kontantløse samfund er fremtiden.

Negative renter?

Det er ingen hemmelighed, at flere banker, med Jyske Bank i spidsen, længe har ønsket sig at slippe for at have med kontanter at gøre. Samme banker er den seneste tid skiftet til at benytte såkaldt negative renter, hvor det nu koster penge, at have penge stående i banken. Men den har danskerne tilsyneladende regnet ud, de vil nemlig have i den grad bevare muligheden for at hæve deres egne penge.
77 procent af befolkningen ønsker således stadigvæk at have mulighed for at hæve alle deres egen penge – i kontanter.
Samtidig erklærer de, at de er helt trygge ved at bruge kontanter, ja 15 procent er sågar tryggere ved kontanter, end ved elektroniske betalinger.

Covid-19 har ikke ændret noget
Danskerne er mere positive overfor, at butikker ikke vil modtage kontanter – og det hænger muligvis sammen med, at undersøgelsen blev lavet i april, midt under corona-krisen, hvor flere supermarkeder og andre handelsdrivende valgte at forsøge at begrænse brugen af kontanter af frygt for smitte, en frygt der siden har vist sig helt ubegrundet: Samtlige nationalbanker i Europa har fastholdt, at kontanter ikke udgør nogen særlig smitterisiko.
Trods den meget frygt dengang, ønskede danskerne altså stadig at bruge kontanter – og ikke mindst: At bevare dem – og hæve dem.

OM UNDERSØGELSEN: Undersøgelsen er udført af Userneeds for SikkerhedsBranchen i april 2020 og er baseret på 1000 forskellige deltagere. Undersøgelsen er besvaret af et repræsentativt udsnit af befolkningen.

 

DOWNLOAD UNDERSØGELSEN HER: Kontantundersøgelse marts 2020 overordnet-1

6 replies
 1. ella nygaard
  ella nygaard siger:

  jeg er stærk imod vi få et kontant løst samfund af flere grunde,men det bør være et hvert menneske ret til at bestemme hvordan de ,beskytter sig selv mod samfundes kontrol over hvordan vi bruger vores penge. m.v.h ella nygaard

  Svar
 2. Kristensen
  Kristensen siger:

  HACKERNE besøgte 7Eleven tidligere i år. RESULTATET skræmmede.
  KONTANTERNE blomstrede frem.
  IRRITATIONEN ved kassen pludselig erstattet af et smil.

  LEVEBRØDSPOLITIKERNE skal holde de grådige fingrer væk fra kontanterne

  Godt nytår 2023
  Kristensen på 2. sal

  Svar
 3. sten
  sten siger:

  Mange mennesker kan ikke finde rundt i det økonomiske digitatur.
  Et barn kan lære at anvende og forstå kontante penge på meget kort tid.
  Det skete skift til digital økonomi er ikke et fremskridt. Det er en “ommer”

  Tilbage til det kontante samfund, hvor det hedder KONGENS MØNT

  Svar

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Centralbanks syn på kontanter som inkluderende. Og så er der altså også det faktum, at danskerne generelt IKKE ønsker et kontantløst samfund! Rådet for Digitalt Udsatte kommer således til at spille bankernes spil, de samme banker, der har […]

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *