Af Kasper Skov-Mikkelsen, direktør for SikkerhedsBranchen
SikkerhedsBranchen har længe slået på tromme for, at vi burde skele til vores nabolande, for eksempel Sverige, hvor man i flere år har haft pjecen ”Om krisen eller kriget kommer”. Heri står skrevet en lang række opfordringer til, hvad svenskerne skal sørge for at forberede sig på, inden en krisesituation opstår – for eksempel at have kontanter liggende i det tilfælde, at de elektroniske betalingssystemer ikke fungerer.
I sommers skete der så endelig noget herhjemme. Beredskabsstyrelsen udgav pjecen ”Forberedt på kriser”, hvor det fremgår, at myndighederne nu anbefaler, at hver husstand skal kunne klare sig i tre døgn, i det tilfælde en krise skulle ramme et lokalområde eller måske hele landet. I de kommende uger bliver pjecen så sendt ud til alle danskere.
Formålet er naturligvis, at hvis du og jeg sørger for at være forberedte, og på den måde tager vare på os selv, så kan myndighederne koncentrere sig om dem, der virkelig har behov for hjælp – og ikke mindst bruge kræfterne på at få samfundet tilbage på fode igen.
I den danske pjece gør myndighederne det også klart, at det er en god idé at have kontanter i form af mønter og små sedler liggende. Som ihærdig forkæmper for bevarelsen af kontanter, glæder det naturligvis os i SikkerhedsBranchen, at kontanter er på listen over myndighedernes anbefalinger. Usikre tider betyder, at det er nødvendigt med et stærkt beredskab, og vi mener, at kontanterne er en vigtig brik i sådan et beredskab.
Derfor er det også vigtigt at påpege, at hvis kontanter skal være en gangbar valuta i krisetider, så er det nødvendigt, at kontanter også er en naturlig del af hverdagen – ellers virker det ikke i en kritisk situation. Derfor er det en god idé, at man har hævet de penge, man kan få brug for, inden en krisesituation opstår, så alle ikke skal kæmpe om at komme til ved hæveautomaterne.
Vi arbejder på at gøre politikerne opmærksomme på, at når de fortsætter med at gøre det lovligt flere og flere steder ikke at tage imod kontanter, er de i praksis med til at afskaffe kontanterne og dermed gøre samfundet mindre robust. Der er også mennesker, som ikke kan klare sig uden kontanter, og mange der bare ønsker at bruge kontanter hele tiden eller en gang imellem. Dem lader vi også i stikken. Vi kan alle blive afhængige af kontanter, så hjælp os med at bevare dem.
Link til SikkerhedsBranchen
Jeg er en lille smule skuffet over styrken af Beredskabsstyrelsens formulering. De skriver kun, at man skal overveje at have lidt kontanter liggende. Men det er et klart fremskridt, at de nævner kontanter.
Lidt uden for emnet, men: Jeg elsker, at de foreslår en FM-radio, der kører på håndsving. Det er en forfriskende model i vores ellers så gennemdigitaliserede og magelige samfund, og man behøver ikke engang tænke på batterier. Sådan en skal jeg have!
Der tales oftest kun om at have kontanter til betaling i butikker, men jeg mener det er lige så vigtigt at kunne afregne borgere imellem i en krisesituation.
Det er en god ide at have kontanter til at kunne betale en nabo der fx deler sin proviantering med dig eller bruger af sin benzin til at køre dig ud til fx en sårbar person eller lign.
Jeg synes man har det bedst når man afregner ting med det samme. Det er noget af det dejlige ved fysiske kontanter – at man kan afregne handler kvit, her og nu, på stedet.