Per Smidl er glad for kontanter - men ingen har fortalt ham, at de ikke længere dur i udlandet.

Per Smidl er glad for kontanter – men ingen har fortalt ham, at de ikke længere dur i udlandet.

Per Smidl er forfatter. Han har blandt andet skrevet romanen ‘Chop Suey‘ og debatbogen ‘Velfærdsstatens Offerblod’. Og så er han taxachauffør for at holde skindet på næsen, som han siger. Og så er han glad for kontanter.

– Oprindeligt var jeg bare glad for kontanter, fordi jeg synes godt om at have dem i lommen, at veksle og gå med fremmed valuta når man var ude at rejse. Jeg har minder om kontanter, dollarsedler og franske franc. Dengang var kontanter ikke truet som de er i dag. Idag har jeg jo indset at kontanterne også er en beskyttelse af mit privatliv. Det er det eneste anonyme betalingsmiddel og jeg bryder mig ikke om at blive set over skulderen, siger han, og påpeger, at kontanter er ligeså smarte som mobilepay, man skal bare være sammen, når man overfører.
– Jeg går uden om steder, der ikke tager imod kontanter, og det er et politisk statement i dag, siger Per Smidl.

KUNNE IKKE FÅ VEKSLET
Smidl rejser meget til Tjekkiet, og fik pludselig en grim overraskelse, da det vekslebureau han plejede at bruge, pludselig ikke ville tage imod hans danske kontanter. De dansker banker kræver nemlig BEVISER for, hvor pengene kommer fra, hvis de skal købe dansk valuta tilbage fra udlandet – og det har nu medført at prisen på danske kroner i udlandet nu er: NUL!
– Når jeg så er i Prag så går jeg hen og skal veksle mine danske penge. Men det kan jeg ikke mere. I maj måned stod jeg pludselig i den situation, at vekslestedet ikke ville have mine danske sedler. Det var et totalt chock. Jeg holder en avis og lytter til radio og jeg har INTET fået at vide. Det er en kæmpemæssig forandring af mit liv, jeg ikke har fået noget at vide om, siger Per Smidl, der ikke havde elektroniske penge med, for det havde han aldrig haft brug for før.

MISTÆNKELIGGJORT
– Man mistænkeliggør hver eneste af os for hver 200 kr. seddel vi giver hinanden? Selvfølgelig vasker forbrydere sorte penge hvide, sådan har det altid været. Men jeg er ikke kriminel og jeg føler mig forfulgt. Hvis man ønskede befolkningen det godt, så ville man lave en folkeafstemning om hvorvidt vi vil bevare kontanter, ligesom man har gjort i Schweitz, siger Smidl.
Per Smidl fik endnu et chok fra de Tjekkiske aviser.
– Jeg læste at nationalbanken har bestemt, at alle kontanter skal være ude af Danmark i 2030. Men jeg har intet hørt om det i danske aviser, siger han.
(Det har Bevar Kontanter heller ikke, red.)

Per Smidl, forfatter

Per Smidl er glad for kontanter. Hvis bare han kunne få lov at bruge dem, hvor det passede ham.

 

4 replies
 1. Jan Haugaard
  Jan Haugaard siger:

  Excellent klar tale og tænkning – hvad skal man gøre med indholdet af sin sparegris efter 2030 ? Rejse til Tyskland ? Sverige ? Norge ?

  Svar
  • Anders Kjærulff
   Anders Kjærulff siger:

   Sverige og Norge har vist desværre nogen af de samme problemer, som vi har…om ikke værre. Og de kan heller ikke få deres valuta vekslet i udlandet.

   Svar
 2. jens robdrup
  jens robdrup siger:

  Jeg har oplevet det samme i Ghana og jeg har heller ikke fået oplyst af Danske bank om dette. Men Danske bank vil heller ikke tage imod euro- Jeg har vekslet danske kroner til euro og ved hjemkomst fra tyskland kunne jeg ikke veksle i automaten.Jeg måtte tage til Nørreport i København, der er eneste åbne filial øst for Storebælt og det er 160 km fra hvor jeg bor. Men tyske forretninger i grænseområderne tager gerne imod danske kroner.

  Svar

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] kontanter? Først blev beløbet vi må købe for kontant sænket fra 50.000 til 19999 kr. Så holdt danske banker op med at veksle danske kroner fra udlandet og kurses faldt til nul. Og nu vil Nationalbanken angiveligt helt afskaffe 1000 kr. sedlen – […]

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *