HERUNDER SIKKERHEDSBRANCHENS HØRINGSSVAR TIL L169: ’Forslag til lov om ændring af lov om betalinger (midlertidig lempelse af kontantreglen)’ fra SikkerhedsBranchen v. direktør Kasper Skov Mikkelsen

Hermed vores bemærkninger til forslag til lov om ændring af lov om betalinger (Midlertidig lempelse af kontantreglen):  

SikkerhedsBranchen repræsenterer de faggrupper og den infrastruktur, der håndterer kontanter i Danmark, heriblandt byttepenge.

Det er i pressen og af Dansk Erhverv fremstillet som om der pt. er tale om et stormløb af hvidvaskere, der benytter butikker som ’hvidvaskcentraler’.
Butikkerne klager højlydt over manglende byttepenge.
Lad os slå det fast med syvtommersøm fra starten: At butikkerne mangler byttepenge, er deres egen skyld.
NOKAS kontanthåndtering og LOOMIS har flere gange erklæret sig parate til at fylde kasseapparaterne op på daglig basis, det kræver blot en tilmelding og et mindre gebyr.

Lovforslaget tager således brødet ud af munden på vores medlemsvirksomheder.

Når kunder betaler med 1000 kr. sedler, er første køb oftest IKKE på de foreslåede 501 kr., som finanstilsynet mener skal være et minimum for at få lov at bruge, hvad der sidst vi så efter, er et lovligt og anerkendt betalingsmiddel. Hvis man skal købe for 501 kr. hver gang, vil det således give borgerne ulempe og besvær at komme af store sedler.

Angående stormløbet af ’hvidvaskere’, så er det en groft kriminaliserende påstand:  Størstedelen af de store sedler der cirkulerer, tilhører lovlydige borgere, der gerne vil betale med dem, nu hvor Nationalbanken har erklæret 1000 kr. sedlen for ugyldig ultimo maj 2025.
30 procent af danskerne har opsparing i kontanter, opsparinger skabt gennem mange år, der som følge af EU’s strengeste hvidvasklov kan være vanskelig at dokumentere i de banker, der ellers sammen med Finanstilsyn og Dansk Erhverv erklærede sig helt parate og velforberedte på at tage imod 1000 kr. sedlerne, da ombytningen blev annonceret i november sidste år.

Lovforslaget undergraver kontantreglen til fordel for de store supermarkedskæder og Dansk Erhverv, der ikke vil prioritere at give kunder, der betaler med store sedler, penge tilbage selvom vores medlemsvirksomheder står klar til at løse problemet.

Med lovforslaget sås der igen tvivl om kontantreglens soliditet.

SikkerhedsBranchen mener, at kontantreglen i forvejen er stærkt udhulet med muligheden for at slippe for at modtage kontanter i særligt røveriplagede områder (det er ifølge finanstilsynets egne lister over berørte postnumre hele landet) efter kl. 20 og undtagelserne for ’ubemandede miljøer’ og ’midlertidige begivenheder’.

Forslaget fratager kontantleverandørerne, vores medlemmer, muligheden for at udøve deres forretning – de er klar til at løse problemet med byttepenge, det er faktisk det, de lever af.

SikkerhedsBranchen mener at lovforslaget er endnu en skive i en ’salami-ficering’ af kontantområdet, der til sidst vil ende med, at den private infrastruktur der opretholder kontant-flowet i samfundet, forsvinder – fordi det ikke kan betale sig at opretholde den.

Hvis man ønsker et kontant-løst samfund, bør man melde klart ud og sige det er det man vil og lave et lovforslag om det.

Ifølge Nationalbanken går det allerede godt med indsamlingen af 1000 kr sedlerne – adskillige milliarder i 1000-kronesedler er allerede ude af cirkulation, hvorfor problemet må forventes at forsvinde af sig selv.
I mellemtiden vil vi gerne opfordre Erhvervsministeren til at bede Dansk Erhverv og Bankerne til at tage deres egne ord alvorligt og løfte opgaven, som de lovede de kunne og var klar til.

SikkerhedsBranchens medlemsvirksomheder er som altid parate til at løfte sammen med dem.

Mvh.
Kasper Skov Mikkelsen, direktør i SikkerhedsBranchen.

1 svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *