For over et år siden nedsatte man et dialogforum bestående Erhvervsministeriet, Finans Danmark, KL, Frelsens Hær, Stenbroens Jurister, Gadejuristen, Hus Forbi, Rådet for Socialt Udsatte, SAND – de hjemløses landsorganisation og SIND – Lands-forening for psykisk sundhed og SikkerhedsBranchen. Formålet var, at sikre at udsatte kunne få få udbetalt og i det hele taget hæve de ydelser, de har krav på, noget der er blevet meget vanskeligt, da bankerne ikke længere har kontantkasser hvor kunderne kan gå ind og få personlig betjening. Før i tiden kunne hjemløse eller handicappede  f.eks få udbetalt deres ydelser kontant ved at møde op sammen med en kommunal medarbejder, der garanterede for ham eller hende. Men bankerne vil ikke længere have besøg af deres kunder og har konsekvent nægtet at lave ordninger for svage borgere, ofte under henvisning til hvidvaskloven, der kræver at bankerne skal ‘kende deres kunder’.
Hjemløse lever bla. af salg af hjemløseaviser, men fordi vi borgere ofte ikke går med kontanter på os, har mange været nødsagede til at bruge mobilepay, hvilket kræver en bankkonto – kontoer, som bankerne ikke er meget for at give folk uden fast bopæl, mitID og indtægt.
Senest er der fra staten kommet krav om, at hjemløse skal registrere deres indtægter – digitalt. Det betyder at den særordning som Danske Bank har lavet med Hus Forbi, hvor alle mobilepay indtægter kommer ind på et særligt kort, ikke længere kan bruges efter 1. februar.

Se i øvrigt denne video fra HUS FORBI på Facebook

Det er hovedløst, privilegieblindt og arrogant og per dags dato er problemet der stadig, da alle løsninger, der inkluderer udbetaling og brug af kontanter er blevet skudt ned af Finansdanmark, bankernes hovedorganisation.
Kommunerne har flere gange forsøgt at stille krav til bankerne om at have åbne kontantkasser i forbindelse med udbud af bankforretning for kommunerne. Ingen banker har budt ind og enkelte kommuner har været nødsaget til at åbne egne kasser midlertidigt, mens det stadig diskuteres om man da ikke kan finde en digital løsning.

Bemandede kasser nu!
Finansdanmark og KL insisterer simpelthen på at gå over åen efter vand – det nemmeste er jo at bankerne, der som bekendt har monopol på at distribuere alle de penge staten sender ud, blev tvunget til at at tage samfundsansvar og beholdt en bemandet kasse i hver by!
Mette Reissmann (S) spurgte for nylig erhvervsminister Bødskov om nødordningen med kontantkortet kan fortsætte efter 1. februar, da der jo endnu ikke er fundet en løsning. Svaret står herunder.

Bødskov tror altså stadig på en løsning der ikke indholder kontanter, men mobilepay, og håber på god dialog, samtidig med, at netop mobilepay er en del af problemet.

Hvad med kontanterne?
Hvad med kontanterne, spørger vi? I disse beredskabstider, hvor vi opfordres til at have mindre beløb liggende til krig og krise, var det så ikke en ide, at få bankerne til at tage deres del af det samfundsansvar det er, at sikre svage borgere og samtidig opretholde det analoge beredskab, alle er enige om, er vigtigt? Og kunne samme erhvervsminister ikke tænkes at arbejde for at mildne hvidvaskloven, så man ikke gør livet umuligt for borgere, der i forvejen har det svært?
Eller skal vi blive ved med at gå over åen efter vand?

Kontanter vs. MobilePay
‘Det har længe været et problem, at kontanterne er blevet erstattet af Mobile pay og digital betaling, men heldigvis har Danske Bank hjulpet os, og sammen har vi udviklet et socialt kontantkort, så de hjemløse kan sælge deres aviser.Både Hus Forbi og Danske Bank har været glade for samarbejdet om en digital betalingsløsning for Hus Forbi-sælgerne, men nu går den ikke længere. Lovgivningen er for firkantet’, skriver Hus Forbi.
Her fra Bevar Kontanter har vi et stort råd: Hæv kontanter! Og køb hjemløseavisen for dem!
Så kan vi måske også på sigt få flere kontanter i omløb.

LINKS: https://www.ft.dk/samling/20241/almdel/eru/spm/75/svar/2105709/2967619.pdf
Hjemløse og digitalisering: https://husforbi.dk/hvidvaskningslovgivningen-rammer-udsatte-pa-gaden/

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *